Luchtvochtigheid en parketvloeren

Excellent Parket

Zodra de temperatuur buiten daalt gaat de verwarming in huis weer vaker aan. Dit heeft effect op de luchtvochtigheid in huis en daarmee ook op uw parketvloer. Als de luchtvochtigheid in huis te laag of juist te hoog is kan dit ervoor zorgen dat uw vloer gaat krimpen of uitzetten. De juiste luchtvochtigheid is dus van groot belang voor uw parketvloer.

De juiste luchtvochtigheid

Het woord luchtvochtigheid geeft aan hoeveel vocht er in de lucht zit. Een waarde van 100% wijst op de maximale hoeveelheid waterdamp, de lucht is in dat geval verzadigd. Een houten vloer zelf bevat ook water, dit is afgestemd op een luchtvochtigheid tussen de 50% en 65%. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt daarom ook tussen de 50-65%.

Te hoge luchtvochtigheid

Bij een te hoge luchtvochtigheid kan de vloer gaan uitzetten. Dit gebeurt omdat de vloer het overtollige vocht uit de vloer gaat opnemen. In het ergste geval kan de vloer vervormen of zelfs bol gaan staan. Een te hoge luchtvochtigheid kan voorkomen worden door uw huis goed te ventileren.

Te lage luchtvochtigheid

Wanneer de luchtvochtigheid langdurig te laag is, kan dit leiden tot krimpnaden en scheuren in het hout. In veel gevallen trekken de krimpnaden en scheuren weer dicht wanneer de luchtvochtigheid normale waardes heeft bereikt. Geschotelde delen zullen helaas altijd vervormd blijven. Een te lage luchtvochtigheid is naast dat het schade aan de vloer brengt, ook slecht voor de gezondheid.

Excellent Parket

Om de luchtvochtigheid in uw woning op peil te houden raden wij aan om gebruik te maken van een luchtbevochtiger met hygrometer. Zodra de luchtvochtigheid te laag is slaat de luchtbevochtiger aan en gaat weer uit zodra de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt.

Bij Excellent Parket zijn verschillende luchtbevochtigers te krijgen van Venta en Stadler Form. We adviseren u graag over de juiste luchtbevochtiger in combinatie met uw houten vloer. Neem contact met ons op of maak een afspraak om langs te komen in de showroom.

Met de vloeren van Excellent Parket

Komt uw vloer tot leven

Kom langs in de showroom voor deskundig advies op maat!